Statiegeld op blik
Zoals wellicht al vernomen, verandert vanaf 1 april 2023 het statiegeldsysteem voor alle metalen drankverpakkingen (blik) met een inhoud van 3 liter of minder. De overheid heeft hiervoor het minimale statiegeldbedrag vastgesteld op € 0,15. Via deze weg willen we je informeren over deze verandering.
Wel of geen statiegeld?
Alle statiegeldblikjes zijn voor de consument te herkennen aan het statiegeldlogo. De statiegeldverplichting betreft blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en sap). De statiegeldverplichting geldt niet voor blikjes met vloeistoffen die niet primair bedoeld zijn om te worden gedronken (zoals limonadesiroop, diksap, soepen of gecondenseerde melk). Deze zijn immers niet direct drinkbaar en vergen een verdere bereiding voordat ze kunnen worden geconsumeerd. Eveneens is de statiegeldverplichting niet van toepassing op (conserven-)blikjes voor niet-vloeistoffen zoals knakworsten, groente, etc.
Waar kunnen de statiegeldblikjes worden ingeleverd?
Verplichte innamepunten: Consumenten krijgen hun statiegeld retour en kunnen hun flessen/blik inleveren bij:
•supermarkten groter dan 200 m2
•bemande treinstations
•bemande tankstations langs de snelweg
•grotere cateringlocaties (50.000 flessen/blikjes verkoop op jaarbasis)
Deze verplichte innamepunten bepalen zelf hoe ze innemen.
Vrijwillige innamepunten:
Alle overige verkooppunten van plastic flessen en blik, zoals sport accommodaties/ horeca gelegenheden/ fastfood ketens/ bioscopen/ pretparken/ kleine catering locaties mogen zelf beslissen of ze al dan niet gaan innemen.
•Aanmelden is mogelijk voor bedrijven die flesjes/blikjes verkopen, maar ook voor bedrijven die statiegeldflessen/blikjes inkopen voor eigen gebruik of uitschenken. Na aanmelding ontvangt je van Statiegeld Nederland een bevestigingsmail met jouw klantnummer en via de post de labels. In geval van inzamelpunt vindt de financiële afhandeling rechtstreek met statiegeld Nederland plaats. Je kan je aanmelden als vrijwillig innamepunt op: www.statiegeldnederland.nl
•Voor het afvoeren van de blikjes komen bags ter beschikking, inclusief sluitingen, via Statiegeld Nederland. De groothandel levert de bags & sluitingen op afroep naar het Innamepunten. De bags zijn van dik plastic en worden gerecycled na gebruik. Per zak wordt er een statiegeldvergoeding van €1 gevraagd. Deze wordt verrekend op de creditfactuur na retour van de zak met flessen. Elke zak heeft een inhoud van ongeveer 240L. Deze volle bags kunnen aan de groothandel meegegeven worden. Zowel de plastic fles als blik mag mogen bij elkaar in een plastic zak gedaan worden.
•De labels voor op de sluitingen worden aangeleverd door Statiegeld Nederland. Op basis van dit label blijft in de gehele keten bekend van welk innamepunt de zak komt en dus hoeveel er uiteindelijk vergoed wordt. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland op basis van het verbruik bij het innamepunt.
Overige informatie:
•De nieuwe statiegeld blikjes zullen gefaseerd intreden, met een nieuwe EAN code. Wij blijven onze artikelnummers gebruiken. In een enkel geval kan het voorkomen dat er een nieuw artikel nummer aangemaakt gaat worden. Dit is nu nog niet bekend.
•hoewel alle partijen in hun planning proberen zo strak en nauwkeurig mogelijk toe te werken naar het nieuwe systeem, is er natuurlijk nog voorraadvorming en kan dus nog lange tijd een situatie er zijn waarin ‘oude’ en ‘nieuwe’ flessen naast elkaar aanwezig zijn op de markt.
•Verkooppunten mogen hun bestaande voorraad die zij voor 1 juli 2021 hebben ingekocht, nog gewoon verkopen na 1 juli 2021.
•‘Oude’ blikjes zonder statiegeld zullen dus geen statiegeldvergoeding krijgen. Oude en nieuwe blikjes kunnen in dezelfde zak worden ingeleverd. Statiegeld Nederland zal zelf door de gewijzigde EAN-codes in staat zijn onderscheid te maken en enkel de nieuwe kleine flessen vergoeden.
Voor meer informatie kijk alvast naar: www.statiegeldnederland.nl
Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, neem gerust contact met ons op.
{!!NewsDb.Knoptekst!!}