Herfst

25-08-2021

Blessure De herfst is opgedragen aan de herfstbok. Zeker in Nederland hebben we hiermee een lange en smakelijke traditie: robijnrode tot donkerbruine bieren met een bitterzoet karakter dat de wind, regen en steeds vroeger invallende schemering doen vergeten. Sterker nog: alleen al vanwege de steeds gevarieerdere smaakbommetjes zou je bijna gaan verlangen naar de herfst, en het bijpassende herfstbier.

Oorsprong
Bokbier (ook vaak geschreven als bockbier) is, apart genoeg, van oorsprong een lentebier. Ooit werd het gecreëerd in de Duitse plaats Einbeck, en de lokale brouwerij brengt nog elk jaar het ‘Mai-Ur-Bock’ uit. Het zit al in de naam: het oorspronkelijke bokbier, gebrouwen voor de maand mei. ’s Zomers brouwen was vroeger vrijwel een recept voor mislukking. Sterker nog, in veel landen was het verboden om te brouwen tussen Sint-Joris (24 april) en Sint-Michiel (24 september). Bier dat je ’s zomers brouwde ging al snel in smaak achteruit. Als de temperatuur nog laag genoeg was brouwde men een steviger bier om de zomer mee door te komen.

Einbecker bier

Bokbier is een verbastering van ‘Einbecker bier’. Het werd populair in Beieren, maar in het lokale dialect werd de plaatsnaam anders uitgesproken. Toen men eenmaal de ondergisting had ontdekt, en het op die manier gebrouwen ‘bokbier’ naar Nederland kwam, was het helemaal gedaan met het oorspronkelijke type. Vanaf eind 19e eeuw is in Nederland het herfstbier onlosmakelijk verbonden met herfstbok (of herfstbock, dat mag ook).

Kleur, geur en smaak
De vaderlandse biertraditie heeft van herfstbok een bier gemaakt dat duidelijk donker van kleur is. Die kleur krijgt het bier van de gebruikte graanmix, ofwel de mout: deze is op relatief hoge temperatuur gedroogd. Een effect daarvan is dat de gevormde suikers lichtjes gaan karamelliseren en de korrels in kwestie licht geroosterd worden, tot zelfs getoast aan toe. Natuurlijk heeft dit niet alleen een kleureffect, maar ook een geur- en zelfs smaakeffect: zo proef je meestal duidelijk de karamel in je herfstbok.
Dit wordt nog versterkt doordat brouwers er vaak voor kiezen wat suiker onvergist te laten. Deze restsuiker zorgt voor een extra volmondige, rijke en stevig-zoete smaakbeleving. Hartverwarmend en verkwikkend bier kortom, die herfstbieren!
Een herfstbock combineert goed met: Paddenstoelen, Gegrild vlees, Sterke kaas zoals roodkorstkaas en oude kaas of met Gerookte makreel (met pepertjes).

Laat maar waaien
Wat we niet weten is hoe het klimaat zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Misschien maken we het nog wel mee dat we in hemdsmouwen en korte broek staan te genieten van een verse lading herfstbok. Misschien keert het zich ten goede en steekt er al begin september een gure bries op. Maakt niet uit, laat maar lekker waaien: met een gloedvol glas herfstbok kunnen we zelfs de guurste herfstdagen aan.

Kijk HIER voor ons mooie assortiment herfstbokken. Let op voor veel herfstbokken geldt op = op bij de brouwerij dus reserveer of bestel op tijd.

(Bron is van Bier en Co)