Grolsch heeft een nieuw biertje

09-05-2017

De nieuwe smaak komt uit de koker van meesterbrouwer Marc Janssen (42) uit Enschede. "IPA, oftewel India Pale Ale, hadden we nog niet in Nederland. Zelf ben ik een liefhebber van Weizen", zegt hij. Met de nieuwe smaak heeft hij de twee biersoorten gecombineerd.

Vrije hand
Janssen kreeg bij de van oorsprong Groenlose brouwerij de vrije hand om het nieuwe biertje te ontwikkelen. "Sinds 2005 hebben we bij Grolsch onze Proefbrouwerij. Het eerste biertje dat we daar hebben geproduceerd, is Grolsch Puur Weizen. Daar werden we in 2007 eerste mee bij de World Beer Awards. Die Weizen heb ik samen met mijn vader Hennie ontwikkeld. We waren er allebei lyrisch over."

Niet gek dus dat hij bij zijn klus om een nieuwe biersmaak te bedenken de Weizen als basis nam. "De smaak is iets anders dan ik op voorhand had gedacht. Toen ik het voor het eerst proefde, schrok ik wel even: het is bitterder dan een gewone Weizen. Laat mijn collega's het niet horen, maar ik dit bier toen even een avondje doorgedronken. Nu ben ik supertrots op het resultaat: ik zou niet willen dat de Weizen-IPA een andere smaak had dan nu het geval is. Mijn vader is helaas zes jaar geleden overleden, maar ik weet zeker dat dit biertje hem had gesmaakt!"

 

Grolsch geeft er ook eettips bij het nieuwe natje: het biertje met een alcoholpercentage van 6 procent is volgens de brouwer het lekkerst om te drinken bij hot chicken wings, gezouten noten, rijpe kazen en Indische gerechten.

 

Niet in de super, wel bij horeca
Het nieuwe bier wordt geproduceerd in de relatief kleine Proefbrouwerij van Grolsch. Daardoor is productie op grote schaal niet mogelijk. Grolsch Weizen-IPA zal daarom voorlopig nog niet in fles verkrijgbaar zijn, maar is van medio deze maand tot en met eind juli te bestellen in een geselecteerd aantal Grolsch-horecagelegenheden door het hele land.

De nieuwe Grolsch Weizen-IPA wordt voor het publiek bovendien geïntroduceerd tijdens de Week van het Nederlandse Bier, van 11 tot en met 21 mei. Janssen is aanwezig bij het Nederlands Bierproeffestival in Den Haag van 11 tot en met 13 mei om bierliefhebbers het nieuwe bier te laten proeven. Gedurende de Week van het Nederlandse Bier is de nieuwe Weizen-IPA ook te proeven tijdens de Grolsch Brouwerijtour.

 

Lees verder: http://www.ad.nl/enschede/grolsch-heeft-een-nieuw-biertje~adbb10e3/