Food trends 2018

20-11-2017

Blessure

Het jaar 2018 zit er aan te komen en dus is het goed om eens te kijken wat de trends gaan zijn op food gebied! 

1. Bewust kiezen voor gezond of ongezond

Dát voeding invloed heeft op onze gezondheid weten we nu allemaal wel. Daarom eten we over het algemeen een stuk gezonder. We kiezen voor eten dat bij ons past en waar we ons goed (gezond) bij voelen. Maar genieten vergeten we daarbij zeker niet. Dat jij soms bewust zondigt, daar kijkt niemand gek meer van op. En omdat er steeds meer gezondere vervangers beschikbaar zijn in de supermarkt, kun je ook je ‘ongezonde’ favorieten een stuk gezonder maken.

Het belangrijkst daarin: bewust kiezen voor het ene of het ander en daar heel erg van GENIETEN.

 

2. Nóg meer groente & vaker vegan (plantaardig eten)

Afgelopen jaar nipten we massaal aan de smoothie, om zo meer groente binnen te krijgen. Komend jaar gaan we een stapje verder en is het heel normaal om wat minder pasta of rijst te eten, en wat meer groentes op je bord te scheppen. Die koolhydraatbommetjes vervangen we namelijk gewoon door groente. En dat kan ook gewoon wanneer je geen zin hebt om uren aan de spirelli te draaien voor courgetti, of bloemkool te raspen voor bloemkoolrijst. Want dit koop je gewoon bij de (grotere) supermarkt!

Daarnaast eten we vaker vegan en staat de rijstemelk/amandelmelk standaard in de voorraadkast. Kaas en eieren hoeven ook niet meer elke dag.

 

3. Minder is meer

Dit zie je terug aan basic recepten met minder ingrediënten, verminderde populariteit van het all-you-can-eat-concept en minder voedselverspilling.
BACK TO BASICS
Met slechts een paar ingrediënten kun je de lekkerste dingen maken. Je hoeft je voorraadkast dus niet meer stampesvol te hebben met van-alles-en-nog-wat-wat-je-eens-per-jaar-gebruikt.
En natuurlijk maakt het extra hongerig als je eten er fantastisch uitziet, maar het hoeft er allemaal echt niet zo gelikt meer uit te zien. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.
MINDER ALL YOU CAN EAT, MEER KWALITEIT EN BELEVING
In plaats van onszelf helemaal volproppen in een all you can eat restaurant betalen we liever een beetje meer voor een betere kwaliteit en de beleving van het uit eten gaan.
Het gaat niet meer om zoveel mogelijk eten, maar genieten van het eten. Het aantal bijgerechten in restaurants wordt minder, maar kun je wel bijbestellen wanneer je nog trek hebt. En mocht je je bord toch niet leeg krijgen, dan krijg je het mee naar huis in een doggybag. Want voedselverspilling pakken we ook aan.
MINDER VOEDSELVERSPILLING

Restjes in restaurants en in de keuken thuis gaan niet de prullenbak in, maar belanden the day after als lunch of als avondeten nog een keer op het bord. Ook minder-mooi-gelukte groente krijgen een kans op dat bord van jou, want in de soep of verwerkt als kleine stukjes, zie je er helemaal niks van dat die paprika een gekke vorm heeft. Bovendien kunnen we met andere ‘afvalproducten’ ook de lekkerste dingen maken. Zo bakken we met de opkomst van het (speciaal) bier brouwen, naast ons eigen bier ook onze eigen brouwbroden of -muffins van bierbostel.

 

4. Craft beer (speciaalbier) is het nieuwe wijn

In steeds meer horecagelegenheden kun je vragen om een bierkaart en daarbij zie je ook vaak huisbier op de menukaart staan. Net als bij wijn is er wat betreft craft beer voor ieder wat wils: weizen, IPA, stout, amber.. De lijst is ungoing.
Daarnaast is het speciaal bier festival het nieuwe foodfestival. Foodfestivals leken hun beste tijd wel te hebben gehad, maar met de opkomst van het craft beer kun je ook in 2018 blijven genieten van food, muziek én speciaal bier. Fijn!

 

 https://www.altijdtrek.nl/altijdtrek/food-trends-2018/