Botanisch brouwen

25-10-2017

Blessure

Kruiden en specerijen kennen we uit dranken als gin en rum. In de bierwereld zijn ‘botanicals’ niet nieuw, maar rond de botanische brouwtraditie is het eeuwen stil geweest. Tot nu!

Plantaardig heeft de toekomst, zo pleiten diverse marktexperts, waaronder internationaal onderzoeksbureau Mintel. Steeds meer mensen willen eten en drinken volgens een gezonde(re) levensstijl. Daardoor kiezen ze steeds vaker voor fruit, groenten, noten, zaden, granen en kruiden in het eten en het drinken. 

Food en biercocktails 

Het Nederlandse Lowlander Beer brouwt inmiddels vijf bieren waarbij botanicals tijdens het brouwproces worden toegevoegd. Als een knipoog naar de oude Nederlandse brouwhistorie die was verdwenen, maar vooral om interessante, smaakvolle bieren te produceren. Botanische bieren combineren goed met gerechten en ze doen het goed in biercocktails. 

Nog niet lang aan de hop

Het gebruik van hop in bier is betrekkelijk nieuw. Historische bronnen noemen pas vanaf 900 na Christus het gebruik van hop, terwijl bier al sinds 4500 voor Christus wordt gebrouwen. Tot aan de 15e eeuw werd er gebrouwen met een enorme variëteit aan botanicals, voornamelijk met een kruidenmengsel wat we kennen als gruyt, vol lokale ingrediënten als rozemarijn en jeneverbes.

Bekijk hier de video van het botanical dinner...