Bock to basic! Bockbieren van toen & nu

03-10-2017

Blessure Geen bok voor de Bock
Mocht je denken dat bockbier in verband staat met de bok op de boerderij dan kun je dat snel vergeten. Het dier is er enkel bijgehaald door marketeers van brouwerijen. Het is uiteraard wel een prima boegbeeld van het stoere en robuuste karakter van dit roodbruine seizoensdier, maar met de geschiedenis van dit biersoort heeft het dus weinig te maken. Bockbier is namelijk afkomstig uit Einbeck, een Duitse plaats tussen Kassel en Hannover. En je raadt het waarschijnlijk, daar zijn weinig bokjes te bekennen.

 

In Einbeck begon men al aan het eind van de 14e eeuw met het brouwen van het Einbecker bier. Dit bier was in tegenstelling tot andere Duitse bieren een stuk voller en krachtiger van smaak. Omdat Einbeck een Hanzestad was en dus lid was van de Hanze, kon het bier gemakkelijk geëxporteerd worden naar landen waar men al gewend was zwaarder bier te drinken en ook in eigen stad werd dit smaakvolle bier graag gedronken. Zo werd het Einbecker langzaam maar zeker steeds populairder. Jammer genoeg werd er in Beieren met de nodige afkeur gekeken naar de verkoopcijfers van Einbecker bier, maar probeerde men wel met alle kracht dit bier te kopiëren. Maar toch kregen zij het niet voor elkaar en werden er grove maatregelen genomen.

 

Beter goed gejat..

In 1617 werd Elias Pichler, brouwmester van Einbecker, door het Hofbräuhaus in München ingehuurd met maar één duidelijke taak: een soortgelijk bier als Einbecker brouwen. En zo kreeg Zuid-Duitsland zijn eigen variatie op het populaire bier dat in de volksmond Ainpockische Bier werd genoemd. Voel je hem al aankomen? Naar loop van tijd vervormde dit naar ein Bockbier.

 

Bockbieren van nu

Het seizoensbier dat wij kennen, kennen we vooral als roodbruin zoetig bier. Vaak met karamelachtige tonen en aanwezige smaken van gebrande mout. Tegenwoordig brouwen steeds meer brouwers een bockbier met een eigen twist zoals Bock’s van de Kompaan, Bok van Brouwerij Noordt, IJbok van Brouwerij ’t IJ, Brugse Bok van Brouwerij de Halve Maan en Lekker indeKauw van Bird. Maar ook de Billy Biscuit Dubbelbok van Two Chef’s Brewing is bijzonder door de toevoeging van heuse bokkenpootjes!

https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/bock-to-basic-bockbieren/