Bier in blik: Yes we Can!

27-12-2017

Blessure Toen ik in 2009 de BeerTemple begon, kreeg ik snel het eerste bier uit Amerika in blik; Siamese Twin Ale van de Uncommon Brewers uit California. Het was een onbekende brouwerij, dus regelmatig werd het bier besteld door de ‘beergeeks’. Omdat ze het niet kenden, maakte dat nieuwsgierig. Maar zodra de geeks zagen dat ik een blikje uit de koelkast haalde, haakte de helft af en bestelde iets anders.
Tegenwoordig vullen veel brouwerijen uit de VS hun bier af op blik. Sommigen gebruiken het zelfs alleen maar. Er is dan ook een ruime keuze in verschillende bieren en dit kan op sommige momenten dusdanig oplopen dat wij een hoge koelkast helemaal vol hebben staan met bieren in blik, ruim zeventig. In Europa zijn Beavertown (Engeland) en Bevog (Oostenrijk) de voortrekkers met het afvullen van bier in blik. Stone in Berlijn vult de bieren daar alleen maar in af. Dat houdt in dat er vrijwel geen flesje te vinden is in de brouwerij. De Schotse brouwers van BrewDog hebben het lef om zelfs een barrel aged bier in blik te doen. Het kan allemaal niet op, zo lijkt het.

Onterechte aversie tegen blik
Maar toch: waarom dan die aversie. Het is namelijk geweldig: makkelijk qua vervoer, veel lichter dan een flesje en je kunt er veel meer in een vrachtwagen proppen. Blikjes worden veel sneller koud in de koeling, zijn bovendien eenvoudiger te recyclen dan flessen. Eigenlijk is het een mini-fust, dat er tevens voor zorgt dat het bier niet in aanraking komt met licht en lucht. Licht maakt dat een bier sneller veroudert en lucht zorgt ervoor dat een bier oxideert, en dat willen we natuurlijk niet. En maak je geen zorgen over eventuele ‘bliksmaak’, dat probleem is al decennia geleden getackeld.

Het grappige is dat wij tegenwoordig ook onze wijnen in blik verkopen. Doordat wij maar weinig wijn verkopen, waren we genoodzaakt om wijn te verkopen uit kleine flesjes. Totdat een kleine importeur, Foodprojects, kwam met Franse kwaliteitswijnen in blik. Tot slot: wij verkopen ook onze frisdranken allemaal uit blik. Scheelt een hoop emballage en de consument krijgt meer, 33 cl in plaats van 20 cl, voor bijna dezelfde prijs. En vind je het niet mooi? We schenken het toch wel uit in een glas!

http://www.missethoreca.nl/cafe/blog/2017/12/bier-in-blik-yes-we-can-101295373